Wereld Huisartsen Dag – 19 mei

Doctors4Doctors Wereld Huisartsen Dag 19 mei nieuws

Huisartsendag? Verwacht de dokter dan een bloemetje van mij? Nee, hoor. De wereldorganisatie van huisartsen heeft 19 mei uitgeroepen tot Wereld Huisartsen Dag om één keer per jaar stil te staan bij iets dat voor u zo heel vanzelfsprekend is. Een huisarts die dicht in de buurt werkt, bij u langskomt als het moet en geen lange wachttijden heeft. Dat is niet overal in de wereld zo. De twee huisartsenorganisaties in Nederland, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) ondersteunen dit initiatief daarom van harte. Zij vinden het van groot belang om de huisartsenzorg in Nederland te houden zoals die nu is.

Want zeker in Nederland neemt de huisarts een unieke plaats in. Letterlijk en figuurlijk dicht in de buurt van iedereen, zijn huisartsen het vertrouwde, dagelijkse aanspreekpunt voor hun patiënten. Huisartsen kennen hun patiënten en hun gezinssituatie vaak al geruime tijd en kunnen daardoor verbanden leggen tussen de klachten van iemand en diens persoonlijke achtergrond. Niet voor niets wordt huisartsenzorg ook wel omschreven als levensloopgeneeskunde.

 

Goed en goedkoop

Door die brede blik kan de huisarts in bijna alle gevallen voorkomen dat een patiënt ook nog eens een tijdrovend en (meestal) duurder bezoek aan andere zorgverleners moet brengen. In ruim 95% van alle gevallen handelt een huisarts een klacht van een patiënt zelf af. En de huisarts zorgt er daarmee ook voor dat de kosten van de zorg niet helemaal de pan uit rijzen. De totale huisartsenzorg kost slechts 6% van de totale zorgkosten in Nederland.

Uit onderzoek blijkt dat de patiënten die zorg van de huisarts heel belangrijk vinden. De huisarts is voor hen de belangrijkste informatiebron bij vragen over hun gezondheid. En recent kregen de huisartsen van hun patiënten een gemiddeld rapportcijfer van 8,2 voor hun werk.

 

Garant voor kwaliteit

Al in de jaren ’50 werd de zorg van huisartsen omschreven als de persoonlijke, integrale (voor alles) en continue (7X24 uur) zorg door een huisarts voor de patiënten die aan hem toevertrouwd zijn. De “hem” is in de loop der jaren in toenemende mate een “haar” geworden. En voor de avond-, nacht- en weekenddiensten is er tegenwoordig de huisartsenpost. Huisartsen hebben ook steeds vaker hulppersoneel in dienst en de zorg voor chronisch zieken is een belangrijke taak geworden. Natuurlijk staat het huisartsenvak door de veranderingen in de zorg en de wensen van patiënten regelmatig onder druk. Alle huisartsen werken daarom voortdurend aan de verbetering van hun dienstverlening. Zij staan daarbij open voor suggesties van patiënten.

Iedere dag zetten de 9000 huisartsen in ons land zich in voor de kwaliteit van hun zorg aan de patiënt. Zij doen dat samen met hun doktersassistenten en praktijkverpleegkundigen. De opleiding en de vele vormen van nascholing die de huisarts volgt, staan garant voor die kwaliteit.

We zijn in Nederland zo gewend aan de dagelijkse aanwezigheid van de huisarts, dat we daar niet altijd bij stilstaan. Het is daarom goed om dat op 19 mei toch even te doen op Wereld Huisartsen Dag.

 

Bron van het artikel


Andere lezers lazen ook:

  Nee, er is geen vierde vakbond opgestaan met de naam “punt”. Het stemadvies is gewoon ‘Stem‘. In juni kan het artsenkorps stemmen voor het syndicaat van zijn/haar/hun keuze. Slechts een op de vier artsen heeft vijf jaar geleden gestemd en de trend is dalende.......

Onze stichter-op-pensioen aan het woord in De Standaard Online op 27 juli; hieronder enkele quotes “‘Er knapt iets wanneer je vaststelt niet meer dan een pion te zijn” “Dit raakt niet opgelost als we alleen aan individuele symptoombestrijding doen.” “Door de mantra van permanente groei......

Uit een onderzoek van dr. Frederik Deman, anatoom-patholoog, blijkt dat zowel huisartsen als specialisten psychisch getroffen werden doorheen de verschillende covid-golven. Het onderzoek verschijnt binnenkort in het Tijdschrift voor Geneeskunde en Gezondheidszorg. Het onderzoek peilt naast de psychische last ook naar de steunfiguren waarop artsen......

Nieuwtje delen?

 

Heb je nieuws dat relevant is voor Doctors4Doctors en dat je graag wil delen met ons? Dat kan! Laat het ons weten via mail en we delen het graag met onze bezoekers en leden!